Bejelentés


Jópofa Bolt Ahol a fa hatás a nyerő


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Illóolajok: alkalmazás és hatás

Az illóolajok intenzíven illatozzák és javíthatják jólétünket. De még ennél is többet tehetnek: egyes olajok megfázás, mások a gyomor-bél problémák (gyomorégés, savas reflux) ellen segítnek. Ahhoz azonban, hogy az illóolajok teljes mértékben kifejlesszék pozitív hatásaikat, ezeket helyesen kell alkalmaznia.


Az illóolajok kémiai vegyületeken alapulnak, amelyek zsírban oldódnak és elpárologhatnak. Ezért neve "éterikus", ami valami olyasmit jelent, mint "röpke" vagy "mennyei". Az illóolajok, a zsíros étkezési olajoktól eltérően, nem hagynak foltokat és párologással elpárolognak.


Az olajokat növényi részekből, például kagylóból, gyökérből, virágból vagy levélből nyerik. Fontos anyagokat tartalmaz, amelyek megőrzik a növények egészségét és például védik őket a fertőzésekkel szemben.

 

Ezek az úgynevezett másodlagosnövényi anyagok visszavonják révén különleges eljárások és a kötött illóolajokban. Ezt gyakran gőzdesztillációval vagy hidegen sajtolással hajtják végre. Mind a hatóanyagok, mind a növényi részek illatai olajré válnak.


Az illóolajok megfelelő használata


Esszenciális olajokat vásárolhat kereskedelemben vagy a gyógyszertárban. Ennek ellenére legyen óvatos az alkalmazás során, mivel az összetevők irritálhatják a bőrt és a nyálkahártyákat. Mivel az olajok általában erősen koncentrált, ezeket előzőleg mindig meg kell hígítani. Erre a célra víz vagy úgynevezett vivőolaj, például mandula- vagy jojobaolaj használható. A helyes adagoláshoz mindig olvassa el a csomagoláson található utasításokat. Az illóolaj használata előtt ellenőrizze először egy kis bőrfelületen. Ez megtudja, ha allergiás-e rá. Ez a kicsi teszt azért fontos, mert: Az olajok bőrpírt, az arc duzzanatát vagy akár légszomjat és asztmát okozhatnak a megfelelő hajlamú embereknél. Ha már tudja, hogy allergiás bizonyos növényekre, ne használjon ezekre alapuló illóolajokat.


Az aromaterápiában illóolajokat használnak jóléte javítására. Ide tartoznak a narancs-, vanília- vagy levendulaolajok. Az olajok aktív alkotóelemeit szagló receptorokba juttatjuk, amelyek jeleket továbbítanak az agyunkhoz. Ezt bizonyos illatok stimulálják olyan hírvivő anyagok kibocsátására, amelyek pozitívan befolyásolják a hangulatunkat. Ezért az illóolajokat járulékos terápiaként is használják enyhe depresszió, szorongás vagy stressz esetén melyek például kapuzárási pánikot is okozhatnak.


Népszerű illóolajok:


Ánizsolaj:


Az ánizsmag egy hatalmas növény, amely tápanyagokban gazdag, és egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Gombaellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és leküzdheti a gyomorfekélyeket, ellenőrizheti a vércukorszintjét, és csökkentheti a depresszió és a menopauza tüneteit.

 

Fahéjolaj:


A fahéj fűszeres illata stimulálja és fejleszti a harmonizáló hatást. A fahéj erősíti az idegeket is. A fahéjjal végzett aromaterápia bizonyítja a feszültséget és a gyengeséget is.

 

Rozmaringolaj:


A rozmaring aromája felébreszti a szellemeket, és segít a migrén, a stressz és a fáradtság és kimerültség ellen. A rozmaringolaj nagyon népszerű masszázsként, mert melegítő és keringést elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Bazsalikomolaj:

 

A bazsalikomolaj meleg, fűszeres, ám mégis gyógynövényes aromája ismert, hogy csökkenti a szorongó érzéseket. A bazsalikomolaj nagy előnyei vannak mind az elme, mind a test számára, magas linalooltartalma miatt, ezáltal ideális alkalmazásként szolgál a feszültség érzéseinek csökkentésére.

A bazsalikomot általában a főzés során használják friss, gyógynövényes íz hozzáadására a húsokhoz, tésztákhoz és az entrée ételekhez, és ez is hűti a bőrt. A bazsalikom olaj aromája elősegíti a fókuszérzet és a stresszoldó élmény előmozdítását.

 

Levendulaolaj:


A levendula illata egyensúlyt teremt és nemcsak pihentető, hanem üdítő is. A levendula enyhítheti az ideges görcsöket és ellensúlyozhatja a depressziót. Különösen álmatlanság esetén a párna levendulaolajjal történő feltöltése segít megtalálni a békés és kényelmes alvást.

 

Bergamottolaj:


A bergamott aromája felemeli a hangulatot, felszabadítja a félelmeket és görcsöket. Ezenkívül a bergamott segít a stressz és a fáradtság kezelésében.

 

Citromolaj:


Citrom: székrekedés, teltségérzet, étvágytalanság, gyomorgörcsök, depresszió, vénás elégtelenség, immunhiány, memóriaproblémák. Különösen jó: belélegzéshez aroma diffúzorral, bedörzsöléshez.

 

Rózsaolaj:


A rózsaszirom és a rózsa illata szintén hozzájárulhat a pihenéshez. Ezenkívül a kedves aromák megvilágítják az elmét és ellensúlyozzák a szorongást, a depressziót, a feszültséget, az érzelmi ingadozásokat és az öntudatlanságot.

 

Borsmentaolaj:


Borsmenta: fejfájás, migrén, időszakos, hólyagfájdalmak, légúti gyulladások, száraz köhögés, torokfájás, rekedtség, émelygés, gyomorfájdalom esetén. Különösen jó: fürdéshez, párologtatáshoz.

 

Narancsolaj:


Mint a mandarin illata, a narancs aromája is javítja a hangulatot és segít kezelni a stresszt. A narancs illat éppen azoknak szól, akik szenvednek az idegességtől, idegességtől és kimerültségtől.


Egy stresszes nap után feküdjön egy meleg fürdőben, és hagyja, hogy a nyugtató illatok ellazítsák!
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!